Donatie verslagen 2020

Donatie verslagen 2020

saldo januari 2020: 577.14 euro
donatie Anna:10 euro
saldo 587.14 euro
6 januari 2020 - afscheidsdienst
Ik ontmoette L. in UZ Brussel. Tijdens de wekelijkse contacten heeft zij veel deugd gehad aan de harptherapie.
Ze wilde vooral veel luisteren en genieten van de mooie klanken. Ook de droomlier ervaarde ze als een echte weldaad. De trillingen op de rug brachten diepe ontspanning. Meermaals werd ik gevraagd om L.in slaap te spelen.
Ook de familie, mama, papa en zus, reageerden heel positief op de harp aan het ziektebed van dochter en grote zus.
Er werd elke keer gefilmd om het thuis te tonen aan de grootouders.
Net voor kerst verzorgden een psycholoog en ik een kerstconcertje in de kamer met altviool en harp.
L. is plots overleden op 27 december 2019.
Vanuit het Amitolafonds heb ik voorgesteld aan de ouders om de afscheidsdienst bij te wonen met de harp.
De harp bracht tijdens het begroeten van de familie rust en een bijzondere sfeer. Tijdens de dienst speelde ik "Greensleeves", een verzoeknummer van mama en "Amazing grace". Dat was het laatste nummer dat ik voor L. speelde tijdens het kerstconcertje aan haar ziektebed in de Appeltuin op kinderoncologie. Ik had gekozen om dit nummer op de kleine harp te spelen om zo tot bij de witte kist te kunnen komen. De kerk was muisstil en de helende klanken raakten ieder in het hart en brachten troost.
"amazing grace, how sweet the sound to hear the angels sing. Their heavenly voices echoe all around and hold me within their wings..."
587.14 euro - 175 euro (afscheiddienst en vervoer)
saldo 412.14 euro
donatie Lieve: 5 euro
donatie Ann: 50 euro
donatie Inge: 25 euro
saldo 492.14 euro
donatie Riet: 5 euro
donatie Anna: 10 euro
donatie Lieve: 5 euro
saldo: 512.14 euro
6 februari 2020 - thuisbezoek
Wat aanvankelijk van een kerstconcertje aan huis werd uitgesteld naar een nieuwjaarsconcert, wordt dan uiteindelijk een Valentijnsconcert.
Ik bezoek opnieuw een dame aan huis, ze strijdt tegen leukemie. In het voorbije jaar heb ik meerdere harptherapieën verzorgd voor haar, zowel in het ziekenhuis als aan huis, in mindere tijden en in betere tijden.
Ondanks de aanhoudende aanwezigheid van kankercellen voelt ze zich toch goed, zegt de dame me. De therapiesessies waren wat stil gevallen, hoofdzakelijk door beperkte financiën maar dankzij de nieuwe donaties kon ik dus een uitgesteld Kerstconcertje verzorgen. Ik speel op het hartchakra in verschillende modi en eindig met haar favoriete Angel Mode. Bij afloop krijg ik als feedback, "toch altijd heel ontspannend, die harp!"
saldo 512.14 - harptherapie 40 minuten/35 euro = 477.14 euro
donatie februari: (Anna, Lieve, Inge):30 euro
saldo: 507.14 euro
donatie maart: (Anna, Lieve, Inge, Riet):35 euro
saldo: 532.14 euro
donatie april:(Anna, Lieve, Inge, Riet):35 euro
donatie Vera 35 euro
donatie Rita 40 euro
donatie Tania 55 euro
saldo: 697.14 euro
donatie mei en juni:(Anna, Lieve, Inge, Riet): 70 euro
donatie Anne 15 euro
donatie Simon 25 euro
saldo 807.14 euro
donatie juli en augustus (Anna, Lieve, Inge, Riet):65 euro
saldo 872.14
Therapeutisch harpspel in de tuin van palliatieve eenheid De Rank in Asse - 14 augustus 2020
Ik vertrek thuis met mijn draagbare, kleine Keltische harp, hopend dat het bij een paar regendruppels blijft. Door de corona maatregelen mag ik namelijk niet in de kamers van de patiënten en ook niet in de gang. De kamers zijn allen met grote ramen op de tuin gericht, vandaar het idee om kamer per kamer te bezoeken vanuit de tuin.
Het harpspel wordt warm ontvangen door alle patiënten en brengt los van de hevige regenbui die even het harpspel verstoord, een warm gevoel bij de patiënten. Een verzwakte hand die naar me zwaait, een brede glimlach of een applausje zijn tekens dat de zachte helende klanken van de harp een welgekomen moment van verstrooiing tot troost bieden op de palliatieve dienst.
saldo 872.14 - therapeutisch harpspel en vervoer: 75 euro = 797.14 euro

Therapeutisch harpspel in de tuin van palliatieve eenheid De Rank in Asse - 22 augustus 2020
Ik bezoek vandaag een heer voor de tweede keer, de zon schijnt op het raam waardoor het contact vanuit de tuin wat moeilijk is maar ik zie een duim de lucht in gaan. Een teken dat het goed is dat ik opnieuw aan zijn raam sta met mijn harp. Ik speel wat langere stukken vandaag en een Keltische cirkel van bekende en onbekende muziekstukken. Een applausje beantwoordt mijn harpspel.
Ook in een andere kamer zijn ze blij dat ik terug voor hun raam sta. Ik word hartelijk onthaald vanop afstand. De heer in bed is moe en ik vertel dat het therapeutisch harpspel ideaal is om diepe rust te vinden. Dat stelt iedereen gerust, met een lach komt er ontspanning in de kamer. Ik herneem de muziekstukken in een kortere versie. De slaap is niet gekomen maar wel een brede glimlach bij alle luisteraars.
Ik word geroepen naar een andere kamer. De heer in bed is wakker geworden en wil graag het harpspel horen.
Ik speel rustig en gestructureerd voor deze heer die zich verward voelde bij het begin van de namiddag. Ik mag een tweede en zelfs een derde stuk spelen voor hem en bij het einde van het harpspel zie ik dat hij rustig slaapt. Ik word door het bezoek hartelijk bedankt.
Tot slot troost ik familieleden in de tuin met een zacht therapeutisch muziekstuk. Ik hoor dat er een korte emotionele ontlading is. Het harpspel brengt verlichting en opluchting.
saldo 797.14 euro - therapeutisch harpspel en vervoer: 75 euro = 722.14 euro

Therapeutisch harpspel in de tuin van palliatieve eenheid De Rank in Asse - 7 september 2020
Met de warmte van de zon op mijn rug, speel ik voor een derde keer voor een heer. Hij deelde aan de psycholoog dat hij meer binding voelt met gekende melodieën. Daarom heb ik drie liederen voor hem voorbereid, Edelweiss, Love me Tender en You are my sunchine. De vrijwilligster in de kamer hoor ik meezingen, dat helpt om de verbinding te leggen want het contact vanuit de tuin blijft toch een moeilijke opdracht.
ik speel ook een stukje harp met de ocean drum die ik in mijn linkerhand hou en de geluiden van de zee te voorschijn laat komen. Even wegdromen naar de zee op deze zonnige namiddag!
Ik eindig met een therapeutisch harpstuk, een lied dat past bij de vrolijke en ontspannen sfeer.
Met een herhaaldelijk applaus van de heer krijg ik de feedback dat mijn aanwezigheid ook vandaag geapprecieerd wordt!
Een tweede bezoek breng ik bij een andere heer. Vanuit mijn plaats achter het raam is het moeilijk om de mimiek te zien maar de vrijwilligster die bij hem in de kamer is, vertelt me dat de heer ontroerd is bij de eerste zachte klanken van de harp.
Na twee muziekstukken, eindig ik in “angel mode” met Amazing grace. Opnieuw is er een gedeelde warmte als er samen gezongen en geneuried wordt. “Het was heel ontspannend!” deelt de heer aan de vrijwilligster, “En nu heb ik zin in een koffie!”
saldo 722.14 euro - therapeutisch harpspel en vervoer: 75 euro = 647.14 euro

Therapeutisch harpspel aan huis in Sint Niklaas - 19 september 2020
Op een warme nazomerse zaterdag rijd ik met harpen en droomlier naar Sint Niklaas voor een therapeutisch harpspel in de tuin.
De kamer van de dame voor wie ik ga spelen, ligt aan met grote ramen aan de tuinkant. Maar het harpspel wordt overstemd door de brommende geluiden van werkende boeren op het land.
Op vraag van de dame kom ik binnen in de kamer en speel ik met een mondmasker aan.
Ik start met een korte sfeerschepping met de Engeldroomlier. Op de grote harp speel ik een Keltische cirkel. Ik speel een lang derde onderdeel, in een opbeurende en verlichtende modus.
"Eindelijk!" zegt de dame op het einde van de Keltische cirkel, "Eindelijk heb ik de ontspanning gevonden waar ik met de kinesist al maanden aan werk!"
Het harpspel in Angel Mode op de kleine harp brengt een nog diepere ontspanning en slaap.
Saldo 647.14 euro - therapeutisch harpspel en vervoer (lange afstand): 100 euro = 547.14 euro
donaties september (Anna, Lieve, Inge, Riet): 35 euro
donatie Griet: 3 euro
saldo donatie: 585,14
zaterdag 10 oktober - therapeutisch harpspel in de tuin van de palliatieve eenheid "De Rank"
"Het is een mooi gebeuren vanuit de kamer." zegt de vrijwilligster, "Zo met de zon op je krullende haren en de harp, je lijkt wel een engel..."
De harp heeft inderdaad die spirituele lading verbonden aan engelen, al sinds eeuwen... dat is zeker een geschiedkundige erfenis die ik als harptherapeute graag met me mee neem. Ook in mijn harpspel. De krullen zijn een geschenk van de natuur, zo ook de heerlijke herfstzon op deze zaterdagnamiddag.
Voor een eerste dame speel ik verschillende stukken. Ze zit samen met haar bezoek aan tafel om zo dicht mogelijk bij het raam te zitten. Maar het zitten valt haar moeilijk en daardoor is ze meermaals afgeleid. Ik hoor het gepraat en voel de onrust en probeer met een rustige puls voor ondersteuning en rust te zorgen. Ondanks de ongemakken zie ik in de ogen van de dame dat ze dankbaar is en dat ze in de mate van het mogelijke genoten heeft.
In een tweede kamer ligt de dame in bed en is het bed vlakbij het raam gerold. Helder blauwe ogen kijken me met verwondering aan als ik in "angel mode", een pentatoniek die een engelensfeer oproept, voor haar speel. Ze glimlacht en zwaait zacht.
Ik maak gebruik van de aanwezige blijdschap bij mijn keuze voor een tweede melodie. Voor een derde stuk kies ik dan weer een integere melodie, afgewisseld met harmonieuze drieklanken die de dame ontspanning brengen, ze sluit haar ogen en ze vindt rust.
Voldaan geeft ze me een zacht applausje en steekt haar beide duimen naar me uit.
Soms is het ook zo dat de harpmuziek niet welkom is. De "gevoelige snaar" is dan misschien net iets te gevoelig voor de dame in de derde kamer...
zaterdag 24 oktober - therapeutisch harpspel in de tuin van de palliatieve eenheid "De Rank"
"Gaat het daar boven ook zo mooi zijn? " vraagt een heer me nadat ik voor hem "mooie muziek" -zoals hij het me vroeg- op mijn harp speelde. Ik sta aan het uiteinde van het bed in de prachtige tuin van De Rank, de warme herfstzon schijnt heerlijk op zijn gezicht. Tranen van ontroering en dankbaarheid rollen over de wangen van de heer waarvoor ik speel: "is dit echt allemaal speciaal voor mij?!"
Vervolgens begeef ik me naar het raam van een kamer. De heer in deze kamer is Engelstalig en ik richt me tot hem met enkele melodieën die hij wel zal herkennen waaronder Greensleeves.
Ik zie met het verloop van het harpspel zijn harde gelaatstrekken veranderen naar zachte wangen en ontspannen ogen.
Bij een dame in een andere kamer speel ik op de achtergrond terwijl de psychologe aan haar bed zit. Warme woorden en zachte klanken omhullen deze dame en helpen haar om te ontspannen.
Met dank aan alle donaties die dit harpspel mogelijk maken!
donaties oktober (Anna, Lieve, Inge, Riet):35 euro

saldo 620.14 - 2x therapeutisch harpspel en vervoer: 150 euro = 470.14 euro
donatie november (Anna, Riet, Lieve, Inge): 35 euro
donatie december (Anna, Riet, Lieve, Inge): 40 euro
donatie Ann: 50
donatie Rita: 20
saldo 2020: 615.14 euro