Donatie verslagen 2016

saldo mei 2016: € 716 - met dank aan Elise, Dominique, Mia, Dominique, Katja, Marleen, Lieve, Ilse, Ama, Ine, Karen, Stephanie, Alain & Brigitte, Catherine & Philippe, Caroline, Ingrid en Ludo, Hilda, Christiane, Johan en Sarah, Monique

verkoop posters "a chance tot dance": € 220

totaal: € 936

15/11/2016 13u-15u OLV Aalst Oncologie -  Ik heb de dienst leren kennen doordat mijn vader er opgenomen werd in augustus. Mijn project werd er ook onmiddelllijk met open armen onthaald. OLV Aalst heeft een drukke bezetting op Oncologie. De twee lange gangen worden verbonden door een aangename ontspanningsruimte waar mensen komen om een koffie te drinken en even uit de kamer samen met familie te kunnen zitten. Tijdens mijn eerste namiddag zijn er verschillende mensen tot bij mij gekomen. Ik heb enkele mooie persoonlijke contacten mogen hebben met de patiënten en een langer contact met S., een jonge man van 32 die voor het eerst sinds zijn opname zeven weken geleden 'iets meemaakte'. Hij startte vandaag zijn derde chemo behandeling en ik heb voor hem zowel energetiserend gespeeld als harmoniserend, waarbij S. contact legt met rug tegen de harp. Mijn aanwezigheid wordt door iedereen met veel vreugde beantwoord, zowel het initiatief als de prachtige klanken van de harp die ook, zo vertelt me de hoofdverpleegster Lieve, het medisch personeel tot beroering en ontroering brachten. "het was prachtig, de zachte klanken kwamen door tot op het einde van de gangen" besluit Lieve.

saldo Amitola fonds: 936 - 125 (2 u harp + 1 u verplaatsing) = € 811

22/11/2016 13u-15u OLV Aalst Oncologie - Ik heb vandaag hoofdzakelijk lopend door de gangen met de kleine harp gespeeld. Als de deur van de kamer breed openstond, nodigde ik mezelf uit om binnen te komen. Als de deur op een kiertje stond, bleef ik even staan om zo kort voor deze mens(en) te spelen. "zachte muziek", "rustgevend", "ontspannend", "mooie muziek" zijn de meeste commentaren van de mensen. Bij het inpakken kwam een man naar mij toe: "Mijn moeder heeft er heel veel van genoten, ''t is precies dat ik al in de hemel ben", zei mijn moeder." Dat heeft deze dame goed aangevoeld, ik speelde namelijk hoofdzakelijk in "Angel mode", een pentatoniek (5 tonen) en de melodie van "Amazing Grace".

"Amazing grace, how sweet the sound, to hear the angels sing. Their heavenly voices echoe all around, and hold me within their wings" ...

saldo Amitola fonds: 811 - 125 (2 u harp + 1 u verplaatsing) = € 686

29/11/2016 13u30-16u OLV Aalst Oncologie - bij het begin van de harpnamiddag krijg ik bezoek van een dame die in de voormiddag een radiotherapie heeft ondergaan. Ze wil graag de harp ervaren en plaatst zich met de rug tegen de harp. Ze geniet van de trillingen en is erg verwonderd over het heerlijk gevoel die ze ervaart. Daarna blijft ze rustig luisteren naar de liederen die ontspanning brengen. Als ik haar uitnodig om met de voeten op de harp te steunen, wil ze ook dit graag meemaken. Ze zit naast haar partner die haar hand vasthoudt. Ik speel deze keer meer meditatief. Stilaan merk ik ook bij haar partner dat zijn gelaat ontspant. Naast het aanhoren van de harpmuziek geniet hij via het vasthouden van de hand van zijn partner mee van de trillingen. "Nu ben ik klaar voor een dutje" lacht de dame me toe als ik het harpspel eindig.
Ik speel vervolgens met de kleine harp in de gangen en breng een bezoek aan verschillende kamers. Na elk bezoek krijg ik veel dank en appreciatie; ook van de familie van een dame die palliatief is. De harp brengt er een helende en troostende sfeer.
Als ik terug kom in de lounge wacht een dame met haar bezoek me op voor meer harpmuziek.
Vervolgens word ik gevraagd om in de afdeling hematologie te spelen. Omdat deze mensen in isolatie liggen, speel ik in de gang en wordt de deur van de kamer op een kiertje gezet. Bij een heer mag ik wel in de kamer. Hij vertelt me dat hij zo moe is. Ik speel voor hem een rustgevende melodie. Bij het inpakken ontvang ik van zijn echtgenote een donatie voor het verder zetten van het project.

 

saldo Amitola fonds: € 686 + €10 (donatie Vincent) - 150 (2 u 30 harp + 1 u verplaatsing) = € 546

donatie Mia € 25 saldo = € 571

donatie Vera € 50 saldo = € 621

 

06/12/2016 13u30-15u30 OLV Aalst Oncologie - vele fijne contacten in de kamers vandaag, veel verwondering over het ontspannend effect van de (kleine) harp. Ook nieuwsgierigheid naar het instrument. "Is dat moeilijk?" vraagt een man me. Ik breng de harp tot bij hem op bed en leer hem hoe je een snaar aantrekt. Zijn ogen fonkelen: "zo mooi!". Bij het afscheid lacht de man me nog steeds breed toe en ik denk: "dit was voor hem het beste cadeau op Sinterklaasdag."
Net op het moment dat het verplegend personeel van de ochtend afscheid neemt, tref ik hen allen samen aan bij het centraal bureau. De woorden die een verpleegster met me deelde in het achterhoofd, neem ik de tijd om voor hen te spelen :"Ik vind het een fantastisch initiatief echt en hoop dat we daardoor nog meer patiënten kunnen bereiken in hun moeilijke periode,ook voor het personeel zou het heilzaam zijn. We dragen trouwens ook veel leed van de patiënten op onze schouders.".
08/12/2016 12u30-14u30 UZ Brussel oncologie en radiotherapie -
Via de facebookpagina van UZ Brussel las ik dat de dienst oncologie op zoek was naar helpende handen om koffie of thee rond te delen. Ik belde de verantwoordelijke op en zei: "ik wil koffie en thee brengen én ook een harp!" Na een korte kennismaking stond niet alleen de dienst oncologie maar ook radiotherapie open voor harptherapie.
Mijn eerste dag begint goed. Ik neem plaats in de gang op de dagafdeling en bij de eerste noten komt een man uit zijn kamer gestapt om te komen luisteren. Ik nodig mezelf uit om in zijn kamer te gaan waar de man zich in de zetel kan zetten en ik speel harp voor hem terwijl hij zijn voeten op de harp legt. Ook zijn kamergenoot die op bed ligt, geniet mee en is me dankbaar voor het mooie harpspel. Na het bezoeken van enkele kamers en wat harpspel in de gang, ga ik naar de wachtzaal van radiotherapie. Daar bereik ik mensen die wachten op hun bestraling. Ik krijg heel aangename reacties van de patiënten maar ook de dokter legt contact en vraagt me of ik ook in de andere, grotere wachtkamer wil spelen volgende keer. De ontspannende muziek, de mooie klank van de harp, het sierlijke van de harp tovert de wachtzaal om. De ervaring zal voor ieder anders zijn, afhankelijk of je patiënt bent of partner maar "ontspannend, heerlijk, zalig, mooi,..." zijn steeds wederkerende woorden.

 

saldo Amitola fonds: = € 546

donatie Mia € 25 saldo = € 571

donatie Vera € 50 saldo = € 621

 

saldo Amitola fonds = € 621 – € 250 (2 x 2u harpspel + 2x verplaatsing) = € 371

 

15/12/2016 11u-12u30 UZ Brussel radiotherapie - wachtzaal

Bij mijn aankomst met de harp lacht een man in de wachtzaal van radiotherapie met vriendelijk toe. Ik voel me onmiddellijk heel welkom.

Het is elke keer spannend voor mij: vertrekken vraagt toch steeds een dosis moed. Ik vraag me af wie ik ga ontmoeten, of ik moeilijke situaties zal tegenkomen,...

Maar ook vandaag waren er alleen maar positieve ontmoetingen. De man die me zo vriendelijk toelachte, neemt na zijn bestraling samen met zijn wachtende echtgenote de tijd om te luisteren en te genieten van het harpspel.

Soms ook emotioneel en intens. Zo speelde ik Amazing grace voor een man. Duidelijk geraakt door de muziek, hoorde ik zijn ademhaling zwaarder worden en tranen werden tegengehouden... de wachtzaal is misschien niet de meest ideale plek om je gevoelens los te laten... Ik hield het harpspel kort en zijn kleindochter gaf de sfeer een andere wending door praktische vragen te stellen over de harp en de klepjes... De traan werd gelost en snel weggeveegd.

Ook een lang contact met koppel uit Algerije. Het harpspel in een oosterse modus brengt de echtgenoot van de zieke vrouw even "naar duizend en één nacht", naar het land van zijn oorsprong. Ik zie lichtjes in de ogen van de man.

 

In de wachtzaal hebben ook de naasten van de zieke veel baat bij de zachte helende klanken van de harp.

Het valt me op dat ook zij veel nood hebben aan een luisterend oor: op het moment dat hun echtgenoot of familielid er niet bij is, krijgen zij de kans om eens te delen wat zij dragen en verdragen...

De muziek is steeds het eerste contact, omdat het muziek vanuit het hart is, legt de persoon die naast de zieke staat gemakkellijk zijn/haar hart open.

 

Het valt me ook steeds opnieuw op hoe positief het medisch personeel reageert.

Verpleegsters steken hun duim op naar me, of nemen zelfs tijd om even naast me te zitten.

Ook veel nieuwsgierige vragen naar het hoe en het waarom van het project.

En een arts die op haar ronde, halt houdt bij de deur en luistert tot ze weer wordt opgebiept...

 

saldo Amitola fonds = € 371 – € 100 (1u30u harpspel + 1u verplaatsing) = € 271

donatie Catherine (€50) saldo = €321

'de warmste opendeurweek bij Tempo' = € 49.65 (donaties dansgroep) + € 63.22 (donaties dans-je-fit)

donatie An € 10

saldo = € 443.87

 

20/12/2016 13u-15u OLV Aalst Oncologie - Ik heb het genoegen vandaag om twee geboeide luisteraars te hebben in de zithoek. Ik speel gedurende een half uur voor hen. Daarna nodig ik hen uit om met de rug tegen de harp te zitten. Beide heren zijn aangenaam verrast. Ik merk ontroering en grote dankbaarheid, die via een donatie wordt gedeeld.

Als de echtgenote aankomt, is ook zij verwonderd over de aanwezigheid van de harp. Ik kan via een kort gesprek haar grondtoon herkennen en speel voor haar in haar grondtoon als zij met de rug tegen de harp zit. Bij het einde van het harpspel huilt ze van ontroering. Ik nodig haar uit om de gevoelens los te laten en speel zacht verder in haar grondtoon. Als het harpspel volledig samenvalt met je persoonlijke trilling is de beleving nog sterker, dat merk ik elke keer als ik volgens de grondtoon kan spelen.

Vervolgens ga ik langs in de kamers, meerdere keren heb ik vandaag ervaren dat het harpspel raakt en ontroert.

 

saldo Amitola fonds = € 443.87– € 125 (2 u harpspel + 1u verplaatsing) = € 318.87

donatie Pierre € 50

donatie dienst oncologie OLV aalst € 9.47

saldo € 378.34